top of page
Förändringsledning.jpg

FÖRÄNDRINGSLEDNING

Sjuttio procent av förändrings-
initiativ misslyckas 

Vid något tillfälle blir det ett narrativ i organisationen att ledningen saknar koll. Om det är objektivt sant eller inte spelar ingen roll. Men från den punkten lutar uppförsbacken brantare.

Naturligtvis finns det en motbild. Jag har utbildat och tränat chefer i större förändringar, till exempel i neddragningsprocesser, där ledningen har investerat i processen. Organisationen har genomfört förändringen med värdighet och respekt och givet omständigheterna har det blivit bra. Cheferna som stod i frontlinjen och genomförde de svåra samtalen fick det stöd de behövde före, under och efter.

Förändringsledning är svårt, men inte omöjligt. Jag pratar gärna med dig om hur er förändringsledning ska landa i de 30 lyckade procenten. Vill du veta mer?

Blir du överraskad? Jag önskar att jag kunde säga att jag blir det, men mina erfarenheter av förändringsledning stöder siffran. Jag har blivit inkallad när förändringar har gått överstyr, där kompetenta chefer och medarbetare i de riktigt allvarliga fallen har flytt organisationen. Bortsett från det mänskliga lidandet är kostnaden i kronor och ören svår att överskatta.

Jag har i flera organisationer sett förändringsledning förvandlas till ett skyttegravskrig mellan ledningsgrupper som äger förändringen och projektledare som ska driva den. Normalt sett kloka och välvilliga människor blir som förbytta. Hur ska man förstå detta?

Utifrån samtal med verksamhetsutvecklare och luttrade chefer på olika nivåer är min slutsats att man har underskattat  svårigheterna och genomfört förändringen utan tillräckligt processtöd. 

​BOKA ETT 30 MINUTERS KOSTNADSFRITT SAMTAL MED MICHAEL SODERLING.

Om du är redo att ta din organisation till nästa nivå är det här ett samtal för dig.

bottom of page