top of page
  • Skribentens bildMichael Soderling

Ledarskapsutveckling: ”Detta är nyckeln till så otroligt mycket."


Citatet kommer från en VD som jag bad utvärdera en helt ny metod i ledarskapsutveckling som jag tagit fram.


Låt mig börja med en kort bakgrund: När jag arbetar med ledningsgruppsutveckling behöver jag samla in information om gruppen så att jag kan skräddarsy upplägget. För det ändamålet har jag under årens lopp certifierat mig i ett antal datainsamlingsverktyg. Trots att jag har tillgång till alla relevanta verktyg som marknaden erbjuder, har det över tid blivit uppenbart för mig att det finns viktiga ingångsvärden som de befintliga verktygen inte fångar. Det skulle gå att få fatt i dessa ingångsvärden med intervjuer men då har vi i stället problemet att kostnaden drar i väg.


Jag har fram tills nu jobbat med en hygglig kompromiss: Jag kan på förhand inte veta under vilka specifika omständigheter en viss ledningsgrupp arbetar, men jag vet inom vilka domäner omständigheterna finns (se min kostnadsfria guide, Organisationsutveckling: Hitta förbättringspotentialen). Så när jag väl träffar ledningsgruppen initierar jag diskussioner där omständigheterna framträder och då kan gruppen ta tag i dem. Vi kommer sålunda i mål men jag har under flera år tänkt att om vi på förhand också fick tillgång till den information som mina befintliga verktyg inte mäter skulle arbetet bli avsevärt mer effektivt. I ett uppdrag jag levererade i våras blev detta tydligare än någonsin så jag landade i att om inte berget kommer till Mohammed får Mohammed komma till berget.


Jag har därför skapat en enkät som på ett strukturerat sätt fångar de ingångsvärden jag saknat. Olika versioner av enkäten har varit på remiss hos ett antal kunder. Efter all feedback är jag i dag inne på den tolfte versionen och förra veckan använde jag för första gången enkäten i ett skarpt uppdrag och jag ser till min stora glädje att konceptet håller. Eftersom enkäten är ett komplement till befintliga verktyg har jag kunnat hålla den kortfattad och jag ser att den genomsnittliga respondenten tar fem minuter på sig, vilket inte gör saken sämre.


Utvecklingsarbetet är dock bara i början. Tidigt insåg jag att enkäten måste förhålla sig till att förutsättningarna i privat sektor inte är identiska förutsättningarna i offentlig sektor respektive idéburen sektor så just nu tar jag fram några sektoranpassade versioner.


Dessutom uppstod en parallell idé i feedbacken från mina kunder. Ursprungligen var syftet att använda enkäten i ledningsgruppsutveckling men det har blivit tydligt för mig att den också kan användas för ett bredare syfte: Organisations- och ledarskapsutveckling. När du ser att din organisation borde kunna växla upp, men du har svårt att ringa in exakt vad som skulle frigöra förbättringspotentialen – då ska vi köra en version av enkäten anpassad till det syftet.


Den VD som sa att enkäten är nyckeln till så otroligt mycket, motiverade det med att han hade inblick i två dysfunktionella organisationer och han ansåg att det som enkäten mäter är exakt vad de organisationerna brottas med.


Eftersom jag har flera internationella kunder är enkäten förstås också tillgänglig på engelska. Blir du nyfiken på hur den kan användas i din organisation samt vad jag egentligen menar med organisations- och ledarskapsutveckling – klicka här så sätter vi upp ett fysiskt eller virtuellt möte.

 

Om du missade förra veckans inlägg där jag introducerade min nya kostnadsfria guide Säkerställ avkastning på din investering i ledarskaps- och organisationsutveckling, klicka här.

 

De som vänder sig till mig är företagsledare, ledningsgrupper och ledare som vill realisera potentialen i organisationen och nå extraordinära resultat. De vänder sig till mig eftersom jag transformerar individer, grupper och organisationer.


245 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page