top of page
  • Skribentens bildMichael Soderling

Dalai Lama och din ledarutveckling


För några år sedan yttrade jag till min dåvarande partner att jag är ungefär som Dalai Lama. En sorts godhetens furste med ett milt temperament.


Du kanske undrar vad min självbild har med din ledarutveckling att göra. Jag kommer till det, men låt mig först berätta vidare att min partner höll på att skratta ihjäl sig när jag pratade på om likheterna mellan mig och Dalai Lama. Hon räknade upp ett antal skäl till att jag var ute och cyklade och en viss rodnad på kinderna infann sig. Inte för att hon sa något jag innerst inne inte var medveten om utan för att hon sa något som jag helst inte ville medge. De invändningar som bubblade upp i mig lyckades jag med nöd och näppe få stopp på. Jag ville säga att de exempel hon hänvisade till var undantag som inte speglar min sanna natur.


Dessa förklaringar skulle anpassa terrängen till kartan och om jag lyckades med självbedrägeriet skulle jag fortsätta få vara belåten i min fantasivärld. Men då har vi det lilla problemet att det skulle medföra status quo i min personliga utveckling. Och därmed kommer vi till begreppen förklara och utforska.


Förklaringar innebär att vi går till det vi redan vet eller tror oss veta. Det är bekvämt, ofarligt och tryggt. Det är ointressant om förklaringarna är sanna eller ej, exempelvis:


”Nu var du elak.”

”Ja, men det var han som började!”


Utforskande innebär att vi går ut i det okända, det som vi inte känner till eller vill vidgå. Det kräver mod och ofta prestigelöshet.


”Nu var du elak.”

”Ja, det stämmer. Jag undrar varför jag tillåter mig att bete mig på det viset.”


Min erfarenhet från samtal som syftar till ledarutveckling är att klienter pendlar i spänningsfältet mellan att å ena sidan förklara och rättfärdiga och å andra sidan utforska och förstå mer om sig själva. Det är en ambivalens som man nästan kan ta på. Hur kan du öka din förmåga att vara utforskande och därmed grunda för kontinuerlig utveckling? En metod är att du aktivt kopplar på nyfikenheten på dig själv och jag menar det bokstavligen. För egen del har jag haft förmånen att bli tränad av amerikanska och brittiska superpsykologer och inne i mitt huvud hör jag dem säga ”stay curious, Mike.” Den kärnfulla uppmaningen har varit hjälpsam när insikten om mina egna brister bränt på örsnibbarna.


Motsatsen till nyfikenhet är något strängt och dömande, kanske grundat i perfektionistiska krav på dig själv. Då ligger skammen nära till hands och det finns risk att du sluter dig och istället går in i förklaringar och rättfärdigande. För att undvika det kan du prata med dig själv med samma uppriktiga omtanke och vilja att förstå som du hade använt om du fört ett samtal med en vän som närmar sig något svårt och sårbart. Den inställningen hjälper dig att gå ut i det okända och lära dig något nytt om dig själv. Förutom att det är utvecklande är det galet spännande. Stay curious!


Med vänlig hälsning, Dalai Lama

 

De som vänder sig till mig är företagsledare, ledningsgrupper och ledare som vill realisera potentialen i organisationen och nå extraordinära resultat. De vänder sig till mig eftersom jag transformerar individer, grupper och organisationer.


303 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page